top of page
Post: Blog2_Post
Search

Siaran Media Penipuan Pakej Haji Furada Oleh Agensi Pelancongan.

Updated: Sep 12, 2022


08 Julai 2022 – Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia (MOTAC) memandang serius dan prihatin terhadap penipuan Pakej Haji Furada oleh sebuah agensi pelancongan ke atas rakyat Keluarga Malaysia yang terkandas di KLIA yang dikongsikan semalam.

Berdasarkan semakan Kementerian ini, agensi pelancongan tersebut adalah berlesen dengan MOTAC. Pasukan penguatkuasaan MOTAC juga telah memantau dan menemubual wakil syarikat di KLIA semalam dan dimaklumkan sekiranya bakal jemaah tidak mendapat penerbangan seperti yang dijadualkan, wang akan dikembalikan secara berperingkat dan pasport dipulangkan. Di samping itu, sekiranya Rakyat Malaysia menjadi mangsa dalam kes tersebut tidak mendapatkan kembali wang seperti yang dijanjikan, mereka adalah dinasihatkan untuk membuat laporan polis di Balai Polis Main Terminal Building (MTB) KLIA atau mana-mana balai polis yang berdekatan.


Para jemaah juga diminta untuk membuat aduan rasmi kepada pihak MOTAC melalui Sistem Pengurusan Aduan Awam (SISPAA), MOTAC di pautan https://motac.spab.gov.my dan Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia (TTPM) di https://ttpm.kpdnhep.gov.my/portal/home bagi pemulangan wang. Dokumen-dokumen yang perlu disertakan dalam SISPAA MOTAC adalah seperti berikut:

  1. Bukti tempahan pakej;

  2. Bukti pembayaran deposit;

  3. Bukti pembayaran penuh;

  4. Terma dan syarat seragam ke luar negara (Jadual Keempat) milik syarikat;

  5. Salinan passport/ visa;

  6. Salinan tiket penerbangan (jika ada);

  7. Laporan polis; dan

  8. Apa-apa dokumen yang dianggap boleh membantu siasatan di peringkat Kementerian ini.


Pihak MOTAC akan membuat siasatan sewajarnya ke atas syarikat di bawah Seksyen 8(1)(d), Akta Industri Pelancongan 1992 [Akta 482] kerana menjalankan perniagaan mengikut cara yang memudaratkan kepentingan orang awam, industri pelancongan atau ekonomi negara, dan sekiranya didapati bersalah, syarikat boleh digantung atau dibatalkan lesen yang diberikan.

Orang awam adalah dinasihatkan untuk sentiasa peka terhadap pemakluman rasmi daripada Kementerian/ agensi berkenaan dan membuat pengesahan terlebih dahulu terhadap apa-apa pakej yang ditawarkan oleh agensi pelancongan demi memastikan hak pembeli terpelihara dan mengelakkan kes penipuan. MOTAC juga akan terus memantau perkara ini dan akan mengambil tindakan sewajarnya di bawah Akta Industri Pelancongan 1992 [Akta 482].


58 - SIARAN MEDIA PENIPUAN PAKEJ HAJI FURADA OLEH AGENSI PELANCONGAN (1)
.pdf
Download PDF • 95KB

Bình luận


bottom of page